Om kunskap i praktiken

Den kunskapen som är prisvärd är den ärvda kunskapen. Och den kunskapen drar man nytta av när man söker kunskap.
 
Ibn Qayyim: Om den enda dygden av att söka kunskap hade varit att man kommer närmre Allah och att änglarna lägger sina vingar över en och att man är bland dem högsta änglarna så hade det här räckt.(Hur ska det då vara ifall all ära, upphöjelse i denna värld går tillbaka till kunskap? Och att denna kunskap är ett villkor för all khayr. Allaah har skapat oss av två anledningar:
 
1. Ha kunskap om Honom.
2. Dyrka Honom och göra det Han är nöjd med och hålla oss borta ifrån det som Han är onöjd med.
 
Och för detta så behövs kunskap. Hur ska vi veta vad Han älskar och hatar förutom med kunskap? 
 
Skillnaden med att ha varit okunnig och ha lärt sig saker så känner man av en skillnad, hur vore de att färdas på en väg där man får ännu mer förståelse? Så mycket mer khayr! Det finns även en njutning i att få mer förståelse från koranen, om profeten sallAllaahu alaihi wa sallam, om Allaah och de tidigare lärda(salaf) brukade därför säga: 
''Om kungarna känt till vilken välsignelse vi befinner oss i så hade tagit till svärd för att ta det ifrån oss.'' 
 
 
DU MÅSTE HA EN STARK VILJA OCH VARA KAPABEL TILL HANDLIGEN!
 
Lyssna på föreläsningar, ser vilken stor status kunskapen har inom Islam. Att läsa om profeten alayhi salams biografi och salafs, sahabas.
 
Allaah har allt i sin hand, i de stora hela så drar man inte nytta av folks åsikter. Allt gott ligger i Allaahs händer och vi söker endast kunskap för Allaahs skull, detta är uppriktighet. Det är inte lätt att vara uppriktig i sina handlingar och dem som kämpar för våran sak, kämpar med sina handlingar kommer Allaah att underlätta för och den som drar nytta av sin kunskap är den som är uppriktig i sitt kunskapssökande. Var rädd om att säga ''jag ska göra si när jag gjort si'' och skjuta upp på saker, de är en av satans piler han använder för att skada en människa brukade satan säga att de är. Att man skjuter upp på saker och ting är nåt som satan använder för att få oss att inte göra den goda gärningen överhuvudtaget. Islam är en religion som en person kunde lära sig grunderna om på en väldigt kort tid för religionen är för alla människor, vill man fördjupa sig inom islam så kan man hålla på i en livstid, denna religion är ett mirakel på detta vis och som ett hav som aldrig tar slut. 
 
Shaykh al albani brukade studera från fajr till isha, han har fått grått skägg och studerat framtills detta och han insåg i slutet av sitt liv hur okunnig han var efter de hundratals volymer av böcker han skrivit och tuseltals volymer av böcker han läst. Man kan lära sig grunderna i Islam här i sverige och de saker man kan dra nytta av i Sverige är,
 
1. Man lär sig läsa koranen på korrekt sätt och memorera den. Och att lägga vikt vid att memorera koranen är något alla borde göra och den här koranen har förklarat allt för oss msk och är vägledning och barmhärtighet för oss msk. Allaah har sagt: Om vi hade sänt ned den här koranen på ett berg så hade du sett den skakandes av fruktan för Allaah subhana wa ta'aala.'
Koranen har en otrolig effekt på msk så att lägga ned tiden på koranen ger en högre del i paradiset och för varje harf man läser utav koranen får man tio belöningar. Bästa formen utav dhikr och något som man kan få otroligt mycket belöning för. 
Tips på hur man kan memorera koranen: 
Lär sig grunden i hur man uttalar bokstäverna med en kunnig lärare, lyssnar mycket på koranen och tar den surahn man ska memorera, lyssna på denna med en bra qari om och om igen. När ni sedan ska memorera den så kommer ni att se att de är jättelätt. När ni memorerar en surah, lyssna på tafsir på denna surah och förstå vad det är ni memorerar, detta kommer att hjälpa er förstå ayat och memorera också. Läs inte surahn från början till slut gång på gång utan läs en eller tre verser flera gånger om tills versen fastnar och sedan när den fastnat så går ni över till nästa vers. Ju mer man memorerar, desto lättare blir det och Allaah underlättar så ha tålamod och ge inte upp i början. Lägg mycket tid på upprepning(muraji'a) lägg ned en timme eller två timmar på koranen, 2/3 muraji'a och 1/3 av att lära sig. 
2. Lägger ned vikt på att studera Arabiska och koranen är på arabiska, profeten alaihi salam talade arabiska och att lägga vikt vid arabiskan är nyckeln till kunskap. Vill man bedriva djupare studier av Islam så måste man kunna arabiska. Man slipper en massa mellanhänder och kan nå den lärde själv för att ställa sina frågor och litteraturen man kan läsa finns mycket av och Arabiska är bi fadhlillah inte ett svårt språk att lära sig. Grunderna i arabiska kan man lära sig redan här i sverige, man kan lära sig läsa, skriva, studera grundlig grammatik men vill man lära sig djupare så kan man åka iväg och studera.
 
Övriga islamiska studier: Man kan studera grundläggande islamiska studier om fiqh, aqida osv här i Sverige, gå på föreläsningar, lyssna på lektioner och lära sig. Det finns studiehäften bi fadhlillaah azza wa djall redan nu och personen som vill studera kunskap ska inte endast lyssna på en enstaka föreläsning, läsa några fawaid utan kunskap är att studera böcker från början till slut. Grunden är att studera böcker, enstaka föreläsningar är komplement. 
 
Vart ska man börja? 
Allaah azza wa djall har sagt: Var rabbaniyyin(dem lärda som undervisar kunskapen stegvis, den lilla innan den stora) och det är så som ulama lär ut kunskapen och man börjar stegvis och lär sig grunderna först. Annars kan man lätt hamna i en bok man inte förstår och blir förvirrad för att sedan falla tillbaka. 
 
Vad är det första man börjar lyssna på?
Lektioner som handlar om kunskapssökande, hur man söker kunskap, hur man beter sig, hur man ska uppföra sig generellt, olika tillvägagångssätten i hur man ska förstå böckerna överhuvudtaget. Salaf lade mycket vikt vid adab talibul ilm. Många nypraktiserande får info de ej kan hantera och ger sig in i djupa frågor men har ej förstått grunderna i Islam, och det leder till mycket förvirring. Börja från grunden. Man kan aldrig studera Islams aqidah för mycket, om Allaahs namn, attribut, änglarna, tidigare profeterna, böckerna som sändes ned, domedagen, paradiset, helvetet är något man ska lägga väldigt mycket vikt vid att studera.
 
Böcker om aqidah i två kategorier:
 
1. Vad är det islam säger att vi ska tro på?
Att vi ska tro på Allaah på detta sätt, finns i usul uth thalatha ex.
 
2. Böcker som kashf ush shubuhat läser man efter att man har lärt sig grunderna i ahlussunnah wa l djama'ahs troslära. 
 
Många läser om tviveln innan grunderna, man ska ta detta för att tillbakavisa efter att man har lärt sig grunderna. Man bygger sin grund först efter att man har lagt en solid och bra grund. Lägg mycket vikt vid att studera aqidah, manhaj, fiqh och akhlaq.
 
Beteende mot sina familjer, släktingar, vänner osv. Att man vid fiqh studier lägger vikt vid saker som har med wudhu och rening att göra, om bönen-ifall man glömt något däri vad man då ska göra. Frågor om Zakat vari man själv och sin omgivning praktiserar dagligen. Ex lär sig om äktenskap, skillsmässa, saker man har användning av och behöver inom sitt dagliga liv. 
 
Lägger vikt vid profeten alayh salams sirah, att man försöker lära sig hans histora, vem han var, implementera hans livsstil. Man kan lära sig dessa grundläggande saker här i Sverige. me vill man bli en riktig talibul ilm så måste man åka till ett Muslimskt land, lära sig Arabiska för att senare studera hos de lärda. En skola med bra studier är al-Ibanah, det är inte så dyrt att bo där och utbildningen är av hög kvalitet i små grupper/klasser. 
 
Det finns flera olika lärosätt att studera Islamiska studier vid, jamiah islamiyah i saudi, är ett utmärkt lärosäte vari man kan studera, umm ul qura, nora universitetet, kung abdulaziz universitetet i jeddah. I universiteten i Saudi så har dem 25 års gräns, är generellt svårt att komma in vid äldre ålder. Darulhadith i fuyush är ett bra ställe att studera vid, finns lektioner varje dag och man studerar där längre utan avbrott, finns ingen åldersgräns där. I emiraterna så finns det chans att studera, men för bra studier så är yemen ett utmärkt alternativ. 
 
Hur ska man tänka inför studier?
 
Man ska känna av sitt behov av kunskapen och att man gör Allaah nöjd, att detta kommer att rädda en från elden och med denna inställning till kunskapen så läser man med helt andra ögon. När salaf frågades hur länge de skulle söka kunskap så svarade de att sålänge de lever ''för jag har ännu inte funnit den kunskapen som ska rädda mig från elden''. 
 
Man bör ha som avsikt med kunskapen att implementera den. så ifall man lär sig en ny nytta och får förståelse så ska man implementera den, sprida vidare den och att avse med sin kunskap handling är syftet. Den korrekta avsikten för kunskap är att lyfta bort okunskapen från sin själv och från andra och detta är en stor anledning till att kunskapen bi tihnillah kommer att sitta kvar. Grunden till islamisk kunskap är att memorera koranen, så man ska lägga stor vikt vid att memorera koranen och profeten sall Allaahu alayhi wa sallams hadither. 
 
Mutoon?
 
När man studerar islamisk kunskap så skiljer de sig ifrån världslig kunskap, man memorerar mycket och behöver specifika fakta som måste memoreras och när ulama såg behovet av memorering så skrev de mutoon(små sammanfattade böcker av kunskap). Man memorerar böcker, får förklaring och kommer ihåg faktan och degör det enklare att komma ihåg ilm. 
 
1. Usul uth thalata
2. kitab ut tawhid- olika frågor folk hamnat fel i ex.
3. al aqidah al wasitiyyah- handlar mycket om Allaahs namn och attribut
 
Har man memorerat dessa böcker så har man lagt en god grund inför islamiska studier, att läsa mycket böcker stärker ens kunskap och vill man dra nytta så kan man lägga upp ett schema över de antal sidor man vill få avklarade per dag
Man ska inte gå och lägga sig på kvällen förrän man har avklarat de antal sidor man bestämt sig för att läsa och även om det bara handlar om ett par sidor så tränar man upp sin förståelse, förstår mer och läser fortare. Ett personligt schema man ska leva upp till varje dag. 
 
1. Man tar först en grundläggande bok inom varje ämne, man tar boken, läser den gång på gång och stryker över, gör en sammanfattning av boken och bygger vidare på kunskapen med en ny bok. Förstå grunden i ämnet för att senare gå vidare till andra böcker, stryk över de nya faktan som ex ett guldkorn. Man bygger kunskapen som ett berg så att de ej är en skakig grund. Man bygger upp kunskapen för att få en stabil kunskap. 
 
2. Studiekamrater som är motiverade och tar sina studier seriöst, att man drar nytta av saker som ens kompis drog nytta av i en dars och att prata om de olika fawaid kommer att göra så kunskapen fastnar.
 
3. All framgång ligger i Allaah subhana wa ta'aalas händer, att man ber Allaah att öka en i kunskap och öka en i praktiserandet av dessa studier. Detta leder till framgång i ens studier bi fadhlillaah. 
http://islam.nu/serier/om-kunskap-och-vaegen-till-kunskap/1031-om-kunskap-del-10-praktiska-rad-och-tips-om-hur-man-skall-soka-kunskap
 

Kommentera här: