översättning pågående

Förbjudelsen i att kolla på de som är högre än dig.

Explained by Shaykh Muhammad bin Haadee

Ett guldkorn taget ur förklaringen av en Jam’I Bulugh al-Maram lektion utav Shaykh Muhammad bin Haadee.

Reference: http://ar.miraath.net/fawaid/6888

Återberättad av Abu Huraira رضي الله عنه som sa att: Allahs profet: صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ sa:

انْظُرُوا إِلَى مَنْ هُوَ أَسْفَلَ مِنْكُمْ, وَلَا تَنْظُرُوا إِلَى مَنْ هُوَ فَوْقَكُمْ, فَهُوَ أَجْدَرُ أَنْ لَا تَزْدَرُوا نِعْمَةَ اَللَّهِ عَلَيْكُمْ

Kolla åt dem som är lägre än dig, och kolla inte på dem som är ovan dig(i grad),för detta är mer passande så att du inte ser ned på de gåvor som Allaah ta'aala välsignat dig med.

Denna hadith innehåller en oerhörd vägledning, och det är att kolla åt dem med mindre än dig,Och förbjudelsen i att kolla åt dem med mer än dig. Varför är det så?Jo, för att det lär bringa nöjdhet; detta är den första saken. Och det kommer att leda till nöjdhet med det Allaah تبارك وتعالى har valt för dig och det priviligeum; som är det direkta resultatet när det gäller detta.

För ifall du blir välsignad med nöjdhet; Lär du leva tacksam i livet med frid i själen

Det andra: Är att du inte förminskar något utav det som Allaah ta'aala har välsignat dig med. För ifall du kollar åt dem som har mindre än dig, så lär du finna att dem är i mer behov än dig; Då lär du se dig själv som en person med dyrbara välsignelser och lär då prisa Allaah subhana wa ta'aala för dessa förmåner.

Men ifall du kollade på de ovan dig, Skulle du förminska på Allaahs favörer över dig, och hata det som Allaah har välsignat dig med. Och du lär bli sämre på att tacka Honom för det som Han har välsignar dig med; Även om det så är lite.

إِنَّ اللَّهَ لَيَرْضَى عَنْ الْعَبْدِ أَنْ يَأْكُلَ الْأَكْلَةَ فَيَحْمَدَهُ عَلَيْهَا أَوْ يَشْرَبَ الشَّرْبَةَ فَيَحْمَدَهُ عَلَيْهَا

“Verily Allah will be pleased with His slave who eats and then praises Him and drinks and then praises Him”.


En måltid; Ett mål; Ifall du tackar Allaah för det, Så är Han nöjd med dig. Så hur är det när det kommer till personen som Allaah ta'aala välsignat gott med och han är onöjd pga han kollar åt de som har mer än honom. Ifall du kollat åt dem som har mer än dig i i lyx och flärd, det världsliga livet, influens, provision, tillgångar och liknande; Så lär detta bringa sorg; och du lär leva ett orosamt och bekymrat liv. 

Och du lär inte få någonting förutom det Allaah تبارك وتعالى har skrivit åt dig.Så att kolla på de som har mindre än dig, här är de gynnande aspekterna:

Första guldkornet: Det lär de dig nöjdhet

Det andra guldkornet är: Det som nämnts av profeten صلى الله عليه وسلم, du lär inte förminska något utav Allaahsتبارك وتعالى favörer åt dig; istället lär du prisa Honom för dessa.

Kanske lär någon undra varför detta endast gäller pengar? Vi säger att detta är så eftersom de även finns en återberättelse från profeten صلى الله عليه وسلم. Han عليه الصلاة والسلام sa:

إِذَا نَظَرَ أَحَدُكُم إِلَى مَنْ فَضُلَ عَلَيْهِ فِي الْمَالِ وَالْخَلْقِ فَلْيَنْظُرْ إِلَى مَنْ هُوَ أَسْفَلَ مِنْهُ مِمَّنْ فَضُلَ عَلَيْهِ

“När någon utav er ser på någon överlägsen en i tillgångar, utseende, så bör han kolla åt någon som är underlägsen honom i dessa”.

Han har mindre än dig.Och du har blivit gynnad över honom. Men när du ser dig själv i en bättre situation så prisar du Allah جل وعلا.

Detta är såsom de lärda beskriver det ovannämnda.

Translated by: Rasheed ibn Estes Barbee Translated for Miraath Publications

- See more at: http://www.miraathpublications.net/the-prohibition-of-looking-at-those-above-you/#sthash.tMSPF1Zb.dpuf